Na świecie występuje około 400 gatunków aloesu. Każdy z nich jest wartościowy, ale tylko jeden najlepszy: Aloe Barbadensis Miller. Najstarsze zapiski na temat aloesu datuje sie na 2200 r. p.n.e.  Koi drobne oparzenia (badania kliniczne), przynosi ulgę podrażnionej skórze, nawilża i wspiera jej regenerację. Ceni sobie specyficzne warunki wzrostu, dlatego nie wszędzie może rosnąć. Forever Living Product jest światowym potentatem w hodowli tej odmiany aloesu, metodami ekologicznymi.

Nie każdy aloes jest wartościowy. Tylko 15 gatunków uznano za lecznicze pod kątem właściwości.  Czysty miąższ aloesowy uzyskiwany jest z dojrzałych roślin, co najmniej trzyletnich.  W badaniach klinicznych zidentyfikowano ok. 200 biologicznie aktywnych składników: aminokwasy,  witaminy w tym E i A, związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, polisacharydy, kwasy organiczne, antrachinony.

Aloes najlepsze działanie wykazuje w przewodzie pokarmowym, wpływając na regulację trawienia, w tym wypróżnień oraz niwelowanie tzw. nadkwasoty. Pomaga w niewielkich owrzodzeniach jelita grubego i przy tzw. jelicie drażliwym. Poprawia stan błony śluzowej, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa bakteriobójczo i przeciwbólowo oraz troche przeciw wirusowo. Wspomaga funkcje układu immunologicznego, oczyszcza z toksyn, stabilizuje metabolizm cukrowy, reguluje ciśnienie.

W procesie przetwarzania  aloesu wykorzystywana jest tylko wewnętrzna, galaretowata frakcja liścia. Zielona okrywa liscia jest oddzielana. Dzięki temu miąższ aloesowy zawiera śladowe ilości aloiny (środka o działaniu przeczyszczającym). Produkt Forever jest  stabilizowany, zabezpieczony przed utlenianiem, co zapewnia wysoką aktywność biologiczną. W teście porównawczym stabilizowanego żelu Forever Living oraz żelu z surowych, dojrzałych liści Aloe Barbadensis  przeprowadzonym przez Nowojorskie Laboratoria Kontrolne Żywności i Leków oba preparaty oceniono jako „w zasadzie identyczne”. A zatem, produkt finalny w butelce i zawartość wewnętrzna liścia (żel galaretowaty), pod względem składu chemicznego i aktywności biologicznej są niemal identyczne.

 

Kosmetycznie aloes działa  ściągająco, nawilżająco, regenerująco i przeciwzapalnie. Doskonale opóźnia procesy starzeniowe skóry. Jest wiele kosmetyków z aloesem na półkach sklepowych, od dezodorantów, przez żele do mycia, szampony, odżywki, kremy  i pomadki ochronne, do maseczek i balsamów. Ich rolą jest zmiękczanie naskórka lub gojenie ran, czy utrzymywanie wody. Żel czysty aloesowy wykorzystywany jest jako naturalny nośnik substancji dodatkowych w głąb skóry.

Aloes wykorzystuje się także w branży spożywczej oraz farmaceutycznej. Na jego bazie tworzy się suplementy diety, maści, kremy i płyny. W branży spożywczej coraz częściej mamy do czynienia z napojami i ekstraktami. 
Aloe Vera Gel firmy Forever Living Product to zmielony galaretowaty miąższ liści Aloe Vera, stabilizowany w naturalny sposób i zastrzeżony patentami USA nr 4178372 i nr 444613 spełnia wszystkie wymogi jakościowe, nad czym czuwa spejalna rada do spraw aloesu, która przyznaje specjalne atesty.

Metabolizm:
Niezmiernie istotny jest wpływ aloesu na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w którym – jak wiadomo- generowane jest aż 70% odporności nabytej. Białka i związki mineralne obecne w miąższu aloesowym zapobiegają  nadkwasocie, dzięki właściwościom buforującym. W odróżnieniu od  zalecanych przy nadkwasocie farmaceutyków miąższ aloesu nie wiąże kwasu solnego i nie utrudnia procesów trawiennych. Miąższ aloesowy wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego, regeneruje narażoną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych śluzówkę żołądka, reguluje procesy trawienne w jelitach.
Praca jelit
Korzystny wpływ miąższu aloesowego na pracę jelit polega na likwidacji chronicznych zaparć, stymulacji organizmu w usuwaniu toksyn oraz zapewnieniu korzystnej równowagi bakteryjnej w jelicie grubym. Dzięki obecności składników o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antygrzybiczych miąższ aloesu działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim substancje czynne hamują rozwój licznych patogenów: streptokoków, drożdży Candida Albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka Helicobacter pylori. W badaniach in vitro udowodniono, że świeży sok z aloesu pospolitego działa hamująco na pałeczki duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella). Działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalnie.
Cukrzyca
Niektóre jego składniki regulują wydzielanie insuliny, co skutkuje wyrównaniem poziomu cukru we krwi.
Układ krążenia
Wyrównanie poziomu cukru we krwi, równoznaczne z zapobieganiem cukrzycy, zmniejsza aż 4-krotnie ryzyko chorób sercaNa obniżenie ciśnienia tętniczego wpływa enzym bradykinaza oraz arginina (powstaje z niej tlenek azotu) zapobiegając zwężeniu naczyń krwionośnych – również podczas stresu. Związki mineralne, pierwiastki śladowe oraz witaminy intensyfikują metabolizm, przyspieszają procesy regeneracji i odnowy komórek śródbłonka naczyniowego.
Skóra włosów 
Stanowi jedną z najbardziej rozległych tkanek naszego organizmu, jej łączna powierzchnia dochodzi do 2 m2 (powierzchnia jelit jest 100 razy większa). Największa różnorodność mikroflory znajduje się nie w jelitach a właśnie na skórze. Podobnie jak nerki, jelita czy płuca skóra jest organem wydalania. Większość chorób skórnych spowodowana jest zaburzeniami metabolizmu (źle zbilansowana dieta, niedobory witamin i związków mineralnych, alkoholizm, schorzenia wątroby i nerek, kontakt ze związkami toksycznymi).  Kwaśny (pH 4,8 – 5,5) odczyn powierzchniowych warstw skóry zabezpiecza przed infekcjami bakteryjnymi i grzybicą. Kwasowość miąższu aloesowego jest zbliżona do kwasowości skóry. Wnikając głęboko w warstwy naskórka mąższ aloesowy działa przez dłuższy czas, ułatwiając leczenie trądzika młodzieńczego, celulitu, łuszczycy a także innych chorób skóry.
W jednym z doświadczeń klinicznych udowodniono, że miąższ aloesowy stosowany w połączeniu z witaminą E ułatwiał jej wnikanie w głębsze warstwy skóry. W analogiczny sposób aloes ułatwia wnikanie bioaktywnych składników z kosmetyków ale także zanieczyszczeń lub bakterii z powierzchni skóry. Z tego powodu każdorazowo przed zastosowaniem miąższu aloesowego należy bardzo dokładnie oczyścić skórę.
Oparzenia 
W 1980 roku w Chicago Burn Center przeprowadzono badania, których celem było opracowanie bardziej skutecznego sposobu kontynuowania leczenia ciężkich oparzeń po zastosowaniu leczenia wstępnego. Im dłużej w miejscu oparzenia utrzymuje się stan zapalny tym bardziej nieregularna będzie blizna. Udowodniono, że miąższ aloesowy zastosowany do leczenia oparzeń i zbliznowaceń jest tak samo skuteczny jak penicylina.. poprzez poprawe mikrokrązenia W identyczny sposób miąższ aloesowy łagodzi w krótkim czasie skutki ukąszeń przez różne owady. Wiadomo, że naturalne procesy starzenia, czynniki atmosferyczne (promienie słoneczne, zimno, wiatr), zaburzenia hormonalne będące konsekwencją różnych chorób i stresu a także wszelkiego rodzaju używki skutkują zmniejszonym wytwarzaniem kolagenu przez fibroblasty. Oczywiście efektów kuracji aloesowej nie należy oczekiwać po kilku dniach, zwłaszcza przy trwających latami zaniedbaniach i zniszczeniu skóry. Okres odbudowy komórek nabłonka skóry właściwej wynosi ok. 4 tygodnie.
Alergie
Problem alergii nasila się od kilkudziesięciu lat i wg szacunków dotyczy ponad 20% społeczeństw uprzemysłowionych. Najczęstsze przyczyny alergii to nadużywanie antybiotyków oraz obecność w środowisku naturalnym szeregu nowych związków chemicznych, które osłabiają układ odpornościowy. Niektóre składniki miąższu aloesowego działają jako naturalne immunostymulatory pobudzające układ odpornościowy do skuteczniejszego działania. Należą do nich przede wszystkim polisacharydy: karizyna oraz acemannan oraz biologicznie aktywne peptydy
Karizyna znana jest jako środek działający przeciwwirusowo i wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego (badanie na myszach). Dowiedziono, że makrofagi w obecności karizyny niszczyły komórki rakowe 10 razy skuteczniej niż przy stosowaniu standardowego, farmaceutycznego preparatu o działaniu immunostymulującym. Prawdopodobnie także wirusy atakujące wątrobę jeżeli nie zabijane to przynajmniej osłabiane są przez antrachinony i biologicznie aktywne peptydy obecne w miąższu aloesowym. Mechanizm neutralizacji wirusów polega na wbudowywaniu się karizyny w błony komórkowe, co uniemożliwia zaatakowanie komórek przez wirusy. Acemannan obecny w miąższu aloesowym również wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz immunostymulujące..
Ciekawostki:
# Immunostymulujący wpływ aloesu potwierdzono w licznych badaniach klinicznych. W badaniach rosyjskich udowodniono, że aloes zabezpiecza przed toksycznym działaniem trucizn. Króliki, którym podawano miąższ aloesowy przez 30 dni przed zaaplikowaniem śmiertelnej dawki strychniny przeżyły eksperyment, w odróżnieniu od tych, którym nie podawano aloesu.
# Miąższ aloesowy spełnia wszystkie kryteria diety ortomolekularnej, jest źródłem 200 składników biologicznie aktywnych, w tym  20 minerałów, 18 aminokwasów, 12 witamin, kilkunastu enzymów a także antrachinonów, steroli i kwasów organicznych.  Aż kilkadziesiąt wykazuje działanie immunostymulujące.
# W zewnętrznej, zielonej okrywie liści a także w żółtej warstwie podskórnej aloesu pospolitego również obecne są związki biologicznie aktywne: aloina i emodyna.  Ze względu na właściwości przeczyszczające ich obecność w żelu aloesowym przeznaczonym do picia jest niepożądana. Aloina i emodyna po wyizolowaniu z zewnętrznej warstwy liści aloesu pospolitego wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny jako komponent środków przeczyszczających. Natomiast w przemyśle spożywczym aloina stosowana jest jako substancja aromatyzująca w napojach alkoholowych.
Wobec wszystkich powyższych zalet miąższ aloesowy powinien być stosowany jako suplement diety o wszechstronnym prozdrowotnym działaniu. Profilaktyka to najprostszy i najtańszy a co najważniejsze również najskuteczniejszy sposób na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji przez długie lata. Warto wiedzieć, że koncerny farmaceutyczne nie są zainteresowane profilaktyką  a ostra konkurencja między nimi wymusza rezygnację ze znanych i stosowanych powszechnie od wieków w medycynie ludowej  środków leczniczych na rzecz leków najnowszej generacji, opatetntowanych, gwarantujących maksymalizację zysków.  Dlatego warto pamiętać, że nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach.

*Opracowano na podstawie publikacji Prof. dr hab. Grażyna Cichosz prof. zw. , Wydział Nauki o Żywności , Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie , Olsztyn, sierpień.2009