Ciasto drożdżowe z lodówki

Ciasto drożdżowe na zimno też wyrośnie. Sama w to nie wierzyłam, ale spróbowałam, z sukcesem.  Pamiętam zapach ciasta drożdżowego babci, z czasów dzieciństwa.  Obejmował cały dom. Pamiętam też, że na drugi, trzeci dzień, nie był już tak smaczny. Był suchy. Dlatego wszyscy pałaszowali świeży a czasem nawet jeszcze ciepły. W tym przepisie jest olej i dzięki niemu, ciasto drożdżowe nie jest suche.

To ciasto było świetne i wilgotne, jeszcze dwa dni po upieczeniu i jak dla mnie, najsmaczniejsze jest ze śliwką.  W tym przepisie, składniki należy wkładać w podanej, określonej kolejności i nie mieszać!  Ułożone warstwowo, wkładamy na noc do lodówki.

placek drożdżowy na zimno

Składniki:

10 dag drożdży

1 szkl. cukru

4 jajka

3/4 szkl. zimnego mleka

 

1 szkl. oliwy

4 szkl. mąki

 

Kruszonka:

100 g masła

100 g cukru

200 g maki

W takiej kolejności, składniki wsypujemy do miski i nie mieszając, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu wymieszać całość mikserem na jednolitą masę. Na wierzch układamy owoce a na górę kruszonkę.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, obie grzałki, bez termoobiegu.

 

Smacznego ciasta! 🙂    Pobierz przepis (PDF)     Ciasto drożdżowe na zimno

 

Zamknij menu
×
×

Koszyk