Ketchup domowy z cukinii, home made ketchup

Ketchup domowy z cukinii, zaatakował mnie na pewnej grupie FB, w której jestem członkiem. Wyglądał obłędnie i zbierał pochwały od komentatorów, szczególnie tych, którzy już testowali ten produkt. A, że kilka dni temu dostałam od mamy gigantyczną cukinię, to wpadłam na pomysł, że zużyję ją właśnie do niego.

 ketchup z cukinii

Pisałam już o przepisie na makaron z cukinii  i nietypowy makaron. Ogólnie, uwielbiam cukinię, mogę ją jeść zarówno na surowo jak i w formie przerobionej. Z powodzeniem dodaję ją do… wariacji pt. sałatka grecka. W przeciwieństwie do ogórka, który puszcza wodę,  cukinia dłużej zachowuje jędrność i przyjęła się u mnie także jako warzywo sałatkowe. Kiedy obierze się ją ze skóry, udaje ogórek, bo nie ma dominującego smaku.

Przepis na Ketchup domowy z cukinii

Przepis na ketchup domowy z cukinii wymaga posidania kilku składników: cukinii, papryki, cebuli alternatywnie jabłek, cukru,  octu, koncentratu pomidorego lub w sezonie pomidorów oraz przypraw: pieprzu, soli, curry i papryki słodkiej lub ostrej – co kto lubi.

Zaczynamy od obrania warzyw i krojenia. Duża, przerośnięta cukinia, wymagała wydrążenia pestek, mniejsze warzywa, użyłabym w całości, aczkolwiek bez skórki, by nie zatracać koloru.

cukinia, domowy ketchup z cukiniicukinia, domowy ketchup z cukiniicukinia, domowy ketchup z cukinii

Kiedy wszystko jest już pokrojone, wrzucamy do dużego garnka, posypujemy solą z cukrem i zostawiamy aż składniki puszczą sok. Nawet kilka godzin. U mnie, garnek stał na chłodzie, na balkonie, całą noc.

Następnie, nie wylewając soku, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Następnym krokiem jest dodanie octu, przecieru lub pomidorów oraz przypraw i dalsze gotowanie, zwracając uwagę na mieszanie, ponieważ całość sie redukuje i ubywa soków. Ostatnim etapem jest miksowanie wszystkiego na gładką masę i wlanie do słoiczków. Gotujący sos, po rozlaniu i zakręceniu, uprzednio dokładnie wycierając szyjkę słoika, można od razu przewracać „do góry nogami”. Wek się zamknie.

Ketchup domowy z cukinii, home made ketchup

Ponieważ to mój pierwszy raz, nie napiszę,  jak długo można to trzymać 😉 w słoikach. Zakładam że w lodówce w zamknięciu nawet całkiem długo. Podejrzewam też, że nie zepsuje się bardzo szybko, nawet otwarty, ponieważ cukier i ocet pełnią po części rolę konserwanta. Rozdam rodzinie i spytam o ocenę. Mojej posmakował. Trafił do jedzonego tego dnia spagetti z indyka. Oczywiście z sosem własnego wyrobu.

spagetti z indyka

W następnym wydaniu ketchupu domowego z cukinii dodam jabłka.

Przepis który zamieszczę, jest mixem tego co wybrałam z internetu. Ale będę eksperymentować aż znajdę swój własny, pod smaki mojej rodziny.

Pobierz przepis  (PDF)

domowy ketchup