Pesto z bazylii

Pesto z bazylii często bywa w mojej kuchni. O dziwo, makaron z nim, lubią także moje dzieci, mimo obecności czosnku. Świetnie komponuje się, z sałatką typu grecka, czy kurczakiem. Czasem używam tego aromatycznego sosu do smarowania kanapek lub ciasta francuskiego z dodatkiem szynki, pomidorów lub mozzarella.

Jeśli nie zużyje się całego pesto, należy resztkę włożyć w mały słoiczek, zalać oliwą od góry. Wtedy nie dostanie się powietrze i można przechowywać kilka dni w lodówce zamknięte.

W przepisie są orzeszki pinii, można je kupić w Lidl. Można użyć także słonecznika lub orzechów nerkowca.

Można dodać suszonych pomidorów, co zmieni smak pesto na ziołowo-pomidorowe. Pozostałe wariacje pesto są z pietruszki, szpinaku ..

Pobierz przepis PDF –  Pesto z bazylii

 

Zamknij menu
×
×

Koszyk