To ciasto bez glutenu jest u mnie numerem jeden. Robię je z pamięci i niedługo z zamkniętymi oczami ;-). Wykonanie jest dość szybkie, ma mało składników, można użyć praktycznie każdy owoc, który zwykle kładzie się do ciasta pieczonego. Choć u mnie najmniej spisuje się z jabłkiem, bo rodzina nie przepada za szarlotkami a najlepiej wcinają z owocami kwaśnymi.
Ten placek, mimo, że u mnie jest ciastem bez glutenu, jest znane i ma wiele nazw: ciasto z owocami pod kruszonką, pleśniuch, ciasto z owocem i bezą a u mnie nazywany jest ciastem kolorowym gryczanym.
Oryginalny przepis oczywiście miał mąkę pszenną ale u mnie całkiem dobrze sprawdza się gryczana oraz owsiana. Mix obu także jest bardzo smaczny.
Latem używam świeżych owoców, zimą mrożonych: śliwek, wiśni, jagód, agrestu, rabarbaru.. i mixu tych wszystkich, słowem, co nam przyjdzie na myśl. Wersja gryczana może być smiało wykorzystana przez osoby z nietolerancją glutenu. Sądzę, że wersja owsiana, jeśli użyć płatków bezglutenowych zmielonych na mączkę – także.
W przepisie podaję 5 -6 jajek w zależności od ich wielkości. Ilość białka będzie rzutowała na wysokość jednej z warstw. Na dużą blachę, sugeruję 6 sztuk. Mąka – podaję 2-3 szklanki. Chodzi o to, że ciasto ma być lepkie i ma na to wpływ min ilość jajek (objętość). Ja zawsze daję 2 szklanki na pewniaka a potem dosypuję i mieszam. Ciasto bez glutenu ma to do siebie, że nic go nie spaja, choć w wersji owsianej, powstaje lepsza ciągliwość. No i są różne szklanki w pojemności 😉
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szkl cukru
- proszek do pieczenia (bez glutenu lub zwykły)
- 5 – 6 jajek
- mąka gryczana, owsiana lub mix obu – 2-3 szklanki
- owoce,
- budyń waniliowy
- kakao lub karob
- olejek waniliowy (opcjonalnie), nie aromat
- cukier puder (opcjonalnie) jeśli budyń jest bez cukru
Przepis:
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Rozdzielamy jajka. Dodajemy żółtka do masła oraz proszek do pieczenia i cukier. Możemy dodać olejek waniliowy. Mieszamy i dodajemy mąkę/ mąki. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Musimy otrzymać 2 duże kule i 2 mniejsze, ciemną i jasną z kazdego rozmiaru. Ciastowe kule wkładamy do lodówki na 0,5 godziny lub na 20 minut do zamrażarki. W tym czasie, ubijamy białka, pod koniec dodajemy budyń do piany i trochę cukru pudru jeśli budyń był bez cukru.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Smarujemy formę masłem. Wyjmujemy kule ciasta z lodówki. Zaczynając od dużej, ścieramy na tarce równo rozkładając na blasze/ w naczyniu. Potem bierzemy drugą dużą kulę. Na ciasto kładziemy pianę, na pianę owoce a na koniec jako warstwa wierzchnia, ścieramy mniejsze kule jak kruszonkę.
Pieczemy ok 30-40 minut na termoobiegu, do suchego patyczka. Jeśli wykorzystujemy owoce rozmrożone, to po wyjęciu ciasta z piekarnika, kiedy jest jeszcze ciepły, polewam go łyżką sokiem z rozmrożonych owoców. Ciasto jest wtedy wilgotne i mocno owocowe.
Smacznego ciasta bez glutenu! 🙂 Pobierz przepis (PDF))