Ciasto drożdżowe z lodówki to nie fantazja,

na zimno też wyrośnie. Sama w to nie wierzyłam, ale spróbowałam, z sukcesem.  Pamiętam zapach ciasta drożdżowego babci, z czasów dzieciństwa.  Obejmował cały dom. Pamiętam też, że na drugi, trzeci dzień, placek nie był już tak smaczny. Był suchy. Dlatego wszyscy pałaszowali świeży a czasem nawet jeszcze ciepły.. co podobno zdrowe nie jest. Ale kto się tym przejmował? Z owocami był jeszcze lepszy. Na przykład ze śliwkami albo morelami. Poezja!

W  przepisie na ciasto drożdżowe z lodówki jest olej i dzięki niemu,  nie jest ono suche nawet dwa dni po upieczeniu. Składniki należy wkładać w podanej, określonej kolejności i absolutnie nie mieszać!  Ułożone warstwowo, odkładamy na całą noc. Następnego dnia miksujemy robotem i voila! Koniec z ręcznym wyrabianiem ciasta, koniec z bolącymi palcami. Ten przepis to istna petarda dla tych, co lubią ciasta drożdżowe, a nie chcą się narobić.

Nie próbowałam nigdy drożdży w proszku. Nie mam pojęcia, jak się zachowują. Zawsze kupuję świeże i takie używam.
Próbowałam mąki gryczanej na etapie odstawiania glutenu i o, ile świeże ciasto było ok.. z morelami, to na drugi dzień było to hmm.. niejadalne.

Dlatego cokolwiek robię z drożdżami, używam mąki pszennej zwykłej, białej i dodaję otręby owsiane a czasem trochę mąki owsianej. Ciasta drożdżowego z lodówki, z taką kombinacją, jednak jeszcze nie próbowałam.

Ciasto drożdżowe na zimno

Składniki:

10 dag drożdży
1 szkl. cukru
4 jajka
3/4 szkl. zimnego mleka
1 szkl. oliwy
4 szkl. mąki

Kruszonka:

100 g masła
100 g cukru
200 g mąki

W takiej kolejności, składniki wsypujemy do miski i nie mieszając, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu wymieszać całość mikserem na jednolitą masę. Na wierzch układamy owoce a na górę kruszonkę.

Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, obie grzałki, bez termoobiegu.

Smacznego ciasta! 🙂    Pobierz przepis (PDF) CIASTO DROŻDŻOWE NA ZIMNO