Na świecie występuje około 400 gatunków aloesu. Każdy z nich jest wartościowy, ale tylko jeden najlepszy: Aloe Barbadensis Miller. Najstarsze zapiski na temat aloesu datuje sie na 2200 r. p.n.e.  Koi drobne oparzenia (badania kliniczne), przynosi ulgę podrażnionej skórze, nawilża i wspiera jej regenerację. Ceni sobie specyficzne warunki wzrostu, dlatego nie wszędzie może rosnąć. Forever Living Product jest światowym potentatem w hodowli tej odmiany aloesu, metodami ekologicznymi.

Nie każdy aloes jest wartościowy. Tylko 15 gatunków uznano za lecznicze pod kątem właściwości.  Czysty miąższ aloesowy uzyskiwany jest z dojrzałych roślin, co najmniej trzyletnich. W badaniach klinicznych zidentyfikowano ok. 200 biologicznie aktywnych składników: aminokwasy,  witaminy w tym E i A, związki mineralne i pierwiastki śladowe, enzymy, polisacharydy, kwasy organiczne, antrachinony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aloes najlepsze działanie wykazuje w przewodzie pokarmowym, wpływając na regulację trawienia, wypróżnień oraz niwelowanie tzw. nadkwasoty. Pomaga w niewielkich owrzodzeniach jelita grubego i przy tzw. jelicie drażliwym. Poprawia stan błon śluzowych, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa bakteriobójczo i przeciwbólowo oraz trochę przeciwwirusowo. Wspomaga funkcje układu immunologicznego, oczyszcza z toksyn, stabilizuje metabolizm cukrowy, reguluje ciśnienie. 

W procesie przetwarzania  aloesu wykorzystywana jest tylko wewnętrzna, galaretowata frakcja liścia. Zielona okrywa skórki, jest oddzielana. Dzięki temu miąższ aloesowy zawiera śladowe ilości aloiny, środka o działaniu przeczyszczającym. Produkt Forever jest  stabilizowany, czyli zabezpieczony przed utlenianiem, co zapewnia wysoką aktywność biologiczną. W teście porównawczym  żelu Forever  oraz żelu z surowych, dojrzałych liści Aloe Barbadensis  przeprowadzonym przez Nowojorskie Laboratoria Kontrolne Żywności i Leków, oba preparaty oceniono jako „w zasadzie identyczne”. A zatem, produkt finalny w butelce i zawartość wewnętrzna liścia (żel galaretowaty), pod względem składu chemicznego i aktywności biologicznej są niemal identyczne.. 

Kosmetycznie aloes działa  ściągająco, nawilżając i regenerując. Ma właściwości przeciwzapalnie. Doskonale opóźnia procesy starzeniowe skóry. Jest wiele kosmetyków z aloesem na półkach sklepowych, od dezodorantów, poprzez żele do mycia, szampony, odżywki, kremy  i pomadki ochronne, do maseczek twarzy i balsamów do ciała. Ostatnio pojawia się także w chemii domowej np.: płynach do naczyń czy podłóg. Kosmetycznie, jego rolą jest zmiękczanie naskórka lub gojenie ran i utrzymywanie wody. Czysty żel aloesowy wykorzystywany jest jako naturalny nośnik substancji dodatkowych w głąb skóry.

 

Aloe Vera Gel  od  Forever to zmielony galaretowaty miąższ liści Aloe Vera, stabilizowany w naturalny sposób i zastrzeżony patentami USA nr 4178372 i nr 444613 spełnia wszystkie wymogi jakościowe, nad czym czuwa specjalna rada do spraw aloesu, która przyznaje specjalne atesty.

 

Pozytywne metody działania Aloesu!

MetabolizmNiezmiernie istotny wpływ ma aloes na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w którym generowane jest aż 70% odporności nabytej. Białka i związki mineralne obecne w miąższu zapobiegają  nadkwasocie, dzięki właściwościom buforującym. W odróżnieniu od  zalecanych przy nadkwasocie farmaceutyków miąższ aloesu nie wiąże kwasu solnego i nie utrudnia procesów trawiennych.  Wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego, regeneruje narażoną na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych śluzówkę żołądka, reguluje procesy trawienne w jelitach.

Skóra włosów: Stanowi jedną z najbardziej rozległych tkanek naszego organizmu, jej łączna powierzchnia dochodzi do 2 m2 (powierzchnia jelit jest 100 razy większa). Największa różnorodność mikroflory znajduje się nie w jelitach a właśnie na skórze. Podobnie jak nerki, jelita czy płuca skóra jest organem wydalania.

 

Większość chorób skórnych spowodowana jest zaburzeniami metabolizmu (źle zbilansowana dieta, niedobory witamin i związków mineralnych, alkoholizm, schorzenia wątroby i nerek, kontakt ze związkami toksycznymi).  Kwaśny (pH 4,8 – 5,5) odczyn powierzchniowych warstw skóry zabezpiecza przed infekcjami bakteryjnymi i grzybicą. 

Kwasowość miąższu aloesowego jest zbliżona do kwasowości skóry. Wnikając głęboko w warstwy naskórka, miąższ aloesowy działa przez dłuższy czas, ułatwiając leczenie trądzika młodzieńczego, celulitu, łuszczycy, a także innych chorób skóry.

W jednym z doświadczeń klinicznych udowodniono, że miąższ aloesowy stosowany w połączeniu z witaminą E ułatwiał jej wnikanie w głębsze warstwy skóry.
W analogiczny sposób aloes ułatwia wnikanie bioaktywnych składników z kosmetyków, ale także zanieczyszczeń lub bakterii z powierzchni skóry.

Z tego powodu każdorazowo przed zastosowaniem miąższu aloesowego należy bardzo dokładnie oczyścić skórę.

Praca jelit:  Korzystny wpływ miąższu aloesowego na pracę jelit polega na likwidacji chronicznych zaparć, stymulacji organizmu w usuwaniu toksyn oraz zapewnieniu korzystnej równowagi bakteryjnej w jelicie grubym.

Dzięki obecności składników o właściwościach  przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antygrzybiczych, miąższ aloesu działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim substancje czynne hamują rozwój licznych patogenów: streptokoków, drożdży Candida Albicans, gronkowców oraz wywołujących wrzody żołądka Helicobacter pylori.
W badaniach in vitro udowodniono, że świeży sok z aloesu pospolitego działa hamująco na pałeczki duru brzusznego (Salmonella typhi i Salmonella paratyphi) oraz czerwonki (Shigella). Ma działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalnie.

Oparzenia:  W 1980 roku w Chicago Burn Center przeprowadzono badania, których celem było opracowanie bardziej skutecznego sposobu kontynuowania leczenia ciężkich oparzeń, po zastosowaniu leczenia wstępnego. Im dłużej w miejscu oparzenia utrzymuje się stan zapalny, tym bardziej nieregularna będzie blizna.

Udowodniono, że miąższ aloesowy
zastosowany do leczenia oparzeń i zbliznowaceń jest tak samo skuteczny, jak penicylina. Poprzez poprawe mikrokrążenia, w identyczny sposób łagodzi w krótkim czasie skutki ukąszeń przez różne owady.

Wiadomo, że naturalne procesy starzenia, czynniki atmosferyczne (promienie słoneczne, zimno, wiatr), zaburzenia hormonalne będące konsekwencją różnych chorób i stresu, a także wszelkiego rodzaju używki, skutkują zmniejszonym wytwarzaniem kolagenu przez fibroblasty.

Oczywiście efektów kuracji aloesowej nie należy oczekiwać po kilku dniach, zwłaszcza przy trwających latami zaniedbaniach i zniszczeniu skóry. Okres odbudowy komórek nabłonka skóry właściwej wynosi ok. 4 tygodnie.

Cukrzyca: Niektóre jego składniki regulują wydzielanie insuliny, co wyrównuje poziomu cukru we krwi. Jako profilaktyka, picie aloesu może aż 4-krotnie obniżyć ryzyko chorób serca.

Układ krążenia: Na obniżenie ciśnienia tętniczego, wpływa enzym bradykinaza oraz arginina (powstaje z niej tlenek azotu) zapobiegając zwężeniu naczyń krwionośnych — również podczas stresu. Związki mineralne, pierwiastki śladowe oraz witaminy intensyfikują metabolizm, przyspieszają procesy regeneracji i odnowy komórek śródbłonka naczyniowego.

Alergie: Problem alergii nasila się od kilkudziesięciu lat i wg szacunków dotyczy ponad 20% społeczeństw uprzemysłowionych. Najczęstsze przyczyny alergii to nadużywanie antybiotyków oraz obecność w środowisku naturalnym szeregu nowych związków chemicznych, które osłabiają układ odpornościowy. Niektóre składniki miąższu aloesowego działają jako naturalne immunostymulatory pobudzające układ odpornościowy do skuteczniejszego działania. Należą do nich przede wszystkim polisacharydy: karizyna, acemannan, oraz biologicznie aktywne peptydy.

Karizyna i acemannam znane są jako środki działające przeciwwirusowo i wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego (badanie na myszach). Dowiedziono, że makrofagi w obecności karizyny niszczyły komórki rakowe 10 razy skuteczniej niż przy stosowaniu standardowego, farmaceutycznego preparatu o działaniu immunostymulującym. Prawdopodobnie także wirusy atakujące wątrobę, jeżeli nie zabijane to przynajmniej osłabiane są przez antrachinony i biologicznie aktywne peptydy obecne w miąższu aloesowym. Mechanizm neutralizacji wirusów polega na wbudowywaniu się karizyny w błony komórkowe, co uniemożliwia zaatakowanie komórek przez wirusy.  

Ciekawostki

W zewnętrznej, zielonej okrywie liści, a także w żółtej warstwie podskórnej aloesu pospolitego obecne są związki biologicznie aktywne: aloina i emodyna. Ze względu na właściwości przeczyszczające ich obecność w żelu aloesowym przeznaczonym do picia jest niepożądana. Aloina i emodyna po wyizolowaniu z zewnętrznej warstwy liści aloesu pospolitego wykorzystywana jest przez przemysł farmaceutyczny jako komponent środków przeczyszczających. Natomiast w przemyśle spożywczym aloina stosowana jest jako substancja aromatyzująca w napojach alkoholowych.

Profilaktyka to najprostszy i najtańszy a co najważniejsze również najskuteczniejszy sposób na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji przez długie lata. Warto wiedzieć, że koncerny farmaceutyczne nie są zainteresowane profilaktyką, a ostra konkurencja między nimi wymusza rezygnację ze znanych i stosowanych powszechnie od wieków w medycynie ludowej  środków leczniczych na rzecz leków najnowszej generacji, opatentowanych, gwarantujących maksymalizację zysków. Dlatego warto pamiętać, że nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach.

*Opracowano na podstawie publikacji prof. dr hab. Grażyny Cichosz prof. zw.  Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Olsztyn, sierpień.2009